De Britse Korthaar

De Britse Korthaar (ook weleens British Shorthair genoemd) is geliefd in Nederland vanwege het mooie uiterlijk. De brede ronde kop heeft al veel kattenliefhebbers overgehaald om er een aan te schaffen. Het evenwichtige karakter en de vriendelijkheid van dit ras spreekt met name aan. Deze raskat voelt zich snel thuis met diverse andere soortgenoten, honden of kleine kinderen. 

Britse Korthaar karakter

Het karakter van de Britse Kortharen is evenwichtig en rustig. De katten zijn enorm mensvriendelijk en zijn bijna als een perfecte 'huiskat' te omschrijven. De Britse korthaar houdt natuurlijk, net als alle katten, van jagen. Deze raskat is verder vrolijk, geduldig en makkelijk in de omgang. Ze passen zich makkelijk aan, zijn vriendelijk, sociaal en aanhankelijk. 

Het duurt twee tot drie jaar voordat een Britse Korthaar volwassen is. De puberteit komt vrij laat. 

Britse Korthaar afkomst

De afkomst van de Britse Korthaar gaat ver terug in de geschiedenis. Het is het oudste kattenras van Groot-Britannië. Het schijnt dat de Britse Korthaar door de Romeinen werd meegenomen waar ze in Engeland lang geïsoleerd leefden. Na de wereldoorlogen werd er pas verder gefokt met het ras. 

 

Uiterlijk Brits Korthaar

De Britse Korthaar is rond en kun je bijna vergelijken met een teddybeer. De Brit heeft een stabiele en goed gespierde lichaamsbouw en heeft grote oren, bolle wangen en vaak mooie gele (wat ver uit elkaar staande) ogen. Dit maakt de Brit enorm knuffelbaar. 

Vrouwtjes wegen vaak zo'n 5kg en mannetjes zo'n 7kg. Verder is met name de klassiek blauw-grijze Britse Korthaar enorm populair. 

Britse Korthaar vachtkleuren

De vacht van de Brite Korthaar is dik en vraagt dus om regelmatige verzorging. Britse Kortharen zijn vaak egaal, maar kunnen ook meerkleurig zijn. Britse Kortharen zijn in diverse vachtkleuren beschikbaar:

  • Colorpoint: het gezicht, oren, poten en staart is gekleurd.
  • Chinchilla: eenachtste deel van de vacht is zwart gekleurd en de rest is zilverwit.
  • Tabby: dit is een Britse Korthaar die gevlekt of gestreept is.
  • Tortie: dit is een zogenoemde 'schildpad' Brit met drie kleuren.
  • Torbie: dit is een combinatie tussen een tabby en een tortie. 
  • Harlekijn: eenzesde deel van de vacht is gekleurd. 
  • Bus: de vacht is eenkleurig met veel wit. 

Cool fact: er zijn meer dan 300 erkende kleurvariaties. 

Verzorging van de Britse Korthaar

De vacht van een Britse Korthaar heeft niet heel veel vachtverzorging nodig. Kam de vacht eenmaal in de week door met een borstel van bijvoorbeeld varkenshaar. Een Brit zit ongeveer twee keer per jaar in de rui: in de lente en in de herfst. In die periode kan het aantal haren wat oplopen. Verder is het belangrijk om de nagels van de kat goed in de gaten te houden en regelmatig te knippen. Ze kunnen namelijk best scherp zijn. 

Gratis tip: knip de nageltjes van je kitten al van jongs af aan. Scheelt een hoop problemen als de kat wat ouder is. 

Verder dien je natuurlijk de kattenbak met regelmaat te verschonen. 

 

Britse Korthaar ziekten

De Britse Korthaar heeft een aantal erfelijke ziektes of afwijking: de kans op erfelijke aandoeningen is hoog. Zo kan HCM (een hartafwijking) ontstaan. Ook zijn Britse Kortharen vatbaar op PKD: een nierafwijking. De afwijkingen kunnen door een dierenarts worden geconstateerd. Doordat de Brit een kat is met een platte snuit, kan dit zorgen voor benauwdheid, tranende ogen en een afwijkende stand van het gebit. Dit kan voor pijn zorgen. 

Britse Korthaar levensverwachting

Maar hoe oud wordt een Britse Korthaar eigenlijk? De gemiddelde Britse Korthaar heeft een levensverwachting van zo'n 12 tot 13 jaar. De leeftijd is vooral afhankelijk van het leefpatroon van de kat. Daarnaast zijn er natuurlijk ook uitschieters van katten die de leeftijd van 20 jaar aantikken. 

Britse Korthaar kittens

Bij het kopen van een Brits Korthaar kitten komt het een en ander kijken. Denk aan een stinkende kattenbak, haren, kapotte meubels en ga maar door. Het hebben van een kat brengt wat organisatie met zich mee. Wanneer je overweegt om een Britse Korthaar kitten te kopen dien je rekening te houden met vragen als:

  • Wil je een kater of poes?
  • Wil je een of twee katten? Ben je veel thuis of niet? Mocht je veel van huis zijn dan is het overwegen waard om twee katten aan te schaffen. Zo hebben ze elkaar om bezig te houden.
  • Naar welke kleur gaat je voorkeur uit? Britse Kortharen zijn er namelijk in diverse kleuren.
  • Welke fokker kies je? Er zijn verschillende Britse Korthaar fokkers in Nederland. Een goede fokker neemt de tijd voor je en de vragen die je hebt. Let er bij het kiezen van een fokker op dat de omgeving waar de katten wonen schoon is. En hoeveel tijd neemt de fokker bijvoorbeeld voor het socialiseren van de kitten?

 

Benodigdheden voor de Britse Korthaar

Krijg je de Britse Korthaar binnenkort in huis? Dan is het belangrijk om vooraf een aantal dingen in huis te hebben. Belangrijk is om een goede kattenmandkrabpaalvoerbak en kattenspeeltjes aan te schaffen. Een verhuizing is altijd zeeeeeer stressvol voor een beestje, daardoor kan de weerstand tijdelijk wat minder zijn en kunnen ze dus sneller ziek worden, daarom is regelmaat en rust zooooo belangrijk.

 

 

 

De reacties op een vaccinatie   

Reacties op een vaccinatie kunnen altijd optreden omdat het immuunsysteem wordt aangedaan. Zeer zelden treedt er een zware reactie op.

Voorkomende milde reacties

  • een pijnlijke entplek (zwelling/warm) • verhoging of koorts • verminderde eetlust • de kat is sloom • niezen 4-7 dagen• pijnlijke gewrichten (calicivirus) • pijnlijk lopen, koorts, verminderde eetlust en sloom na vaccinatie bij een kat met Chlamydia

Voorkomende ernstige reacties

Een allergische reactie kan een reactie zijn en zal zich uiten in gezwollen oogleden, lippen en gezwollen hals. Katten kunnen ook bultjes krijgen (urticaria) verspreidt over hun hele lichaam. Soms gaat dat ook gepaard met jeuk (pruritus). Ook kan er roodheid van de huid en koorts optreden. Ernstige allergische reacties treden meestal op binnen 24 uur na de vaccinatie. De symptomen kunnen erg variëren, zoals ademhalingsproblemen, diarree, braken, verlaagde bloeddruk, bleke slijmvliezen, koude extremiteiten, hartfalen, shock, epileptische aanvallen en uiteindelijk de dood kan optreden bij zo’n heftige reactie. Ook kan er een tumor (sarcoom) groeien op de vaccinatieplek. Dit kan weken tot maanden na de vaccinatie ontstaan, maar is zeer zeldzaam.

Katten worden normaliter ingeënt tegen de volgende ziektes: • Feline panleukopenie (distemper virus) • Rabies • Feline immunodeficientie virus (FeLv) • Chlamydia psittaci • Feline Calicivirus • Feline herpesvirus • Bordetella bronchiseptica.

Enkele van deze ziektes waar katten voor ingeënt worden geven luchtwegproblemen. Hierdoor kan er verkoudheid bij de kat optreden na de vaccinatie.

Feline herpesvirus & Feline calicivirus

Na de vaccinatie kan er een neusslijmvlies ontsteking (virale rhinitis) ontstaan. Samen zorgen deze twee virussen voor 80-90% van alle infectieuze luchtwegproblemen bij katten. Het is niet dodelijk voor volwassen katten, maar kittens kunnen er ziek van worden en voor een klein percentage kan het fataal aflopen. Symptomen van infectie met herpesvirus en calicivirus zijn: • niezen • traanogen • neusuitvloeiing • koorts Deze ziekte is erg besmettelijk. Een ander bijkomend probleem is dat sommige katten die ooit in aanraking zijn gekomen met deze virussen er nooit helemaal vanaf komen. Het virus blijft latent aanwezig in het lichaam. Bij een verlaging van de weerstand kunnen de symptomen weer (licht) aanwezig zijn. Deze dieren blijven dus drager van het virus en kunnen een besmettingsgevaar blijven voor andere katten.

Een gevaccineerd dier kan wel ziek worden, maar wordt minder ernstig ziek en herstelt sneller.

vaccinatie schema.....

ontworm schema.....

Maak jouw eigen website met JouwWeb